Ki olvas minket

Oldalainkat 20 vendég böngészi

Névnap

Ma 2018. április 20., péntek, Tivadar napja van. Holnap Konrád és Zelmira napja lesz.

Számláló

mod_vvisit_counterMa15
mod_vvisit_counterTegnap20
mod_vvisit_counterA héten103
mod_vvisit_counterA hónapban362
mod_vvisit_counterÖssesen92181

Szavazások

Milyen borokat kedvel?
 
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
Pincénk története PDF Nyomtatás E-mail

Üdvözlök minden borkedvelőt!

Hegedűs Zoltán vagyok.

A Purgely pince a szó és tett, gondolkodás és cselekvés, hit és lélek, értelem és szív, szakértelem és tudásvágy, önbizalom és alázat, eredetiség és rend, vízió és misszió harmóniája.

Anyai ágon, nagyapám Zaja Béla az 1930 –as évek elején kezdte a gazdálkodást, birtokai Markaz és Abasár mellett elsősorban Mezőcsát környékén voltak.
A gazdálkodás 600 hold területen kezdődött, amely a 30 -as évek végére már 1200 holdra nőtt ( kb. 700 ha ). A fő profil elsősorban állatenyészés volt (szarvasmarha, ló, juh, sertés, baromfi). A birtokhoz 2 tanya, - épületekkel, istállókkal - és egy 6 szobás mezőcsáti kúria tartozott. Betakarításkor 200-250 summás (elsősorban Domoszlóról) segítette a munkát. 1939-ben felvidéken, Dobsina mellett vadászházat vásárolt, ahol többször vendégeskedett a szomszédos (tiszadobi) Andrássy gróf.

A sikeres gazdálkodás, négy meglévő borkimérő egység, illetve az, hogy a nagyapám már a 30-as évek elejétől bor-nagykereskedelmi engedéllyel rendelkezett, lehetőséget nyitott egy pince építésére is, mely Markazon a falu akkori szélén kezdődött. Az 1938-ban épült 40 négyzetméteres pincéhez - mely kb. 120-130 hl bor tárolására alkalmas - egy 30 négyzetméteres borház is tartozik. A  pince azóta folyamatosan a család tulajdonában van.

A birtoktest a II világháború után, több lépésben államosításra került. Az 50-es években újravásárolt kb. 2,5 ha szőlőterületen – Markaz, Abasár - tovább folyt a szőlőtermelés és a borkészítés.
A pince a 70-es évek elején az akkori Markazi Termelőszövetkezet borozójaként működött, ekkor kisebb átalakításokat végeztek benne.

A család apai ágán, dédnagyapán Hegedűs Ferenc (Purgely) szintén már a II. világháború előtt kezdett foglalkozni szőlő és borkészítéssel. Nagy tapasztalatokkal és szakértelemmel rendelkezett. Markazon, ma is többen őt tekintik a szőlőművelésben a példaképnek. A szőlőterületet folyamatosan növelte, egészen 1960- ig, mikor a gazdaság a téeszesítésnek esett áldozatául.

A nyolcvanas évek elejétől édesapám Hegedűs Zoltán folytatta tovább a gazdálkodást, részben a szövetkezetből visszakapott, részben 2 ha új telepítésű szőlőültetvényen. Jelenleg kb. 5 ha kiváló minőségű szőlőterülettel rendelkezünk.

2007 - ben vettem át a pince vezetését. Minden műveletet - a préseléstől a címkézésig -  saját magam végzek.
Sok szeretettel várok minden érdeklődt, borbarátot a pincénkben!