Ki olvas minket

Oldalainkat 4 vendég böngészi

Névnap

Ma 2018. április 20., péntek, Tivadar napja van. Holnap Konrád és Zelmira napja lesz.

Számláló

mod_vvisit_counterMa15
mod_vvisit_counterTegnap20
mod_vvisit_counterA héten103
mod_vvisit_counterA hónapban362
mod_vvisit_counterÖssesen92181

Szavazások

Milyen borokat kedvel?
 
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
Markaz rövid története PDF Nyomtatás E-mail

Markaz a Mátra hegység lábánál, Gyöngyöstől 14 km-re található.

Először az 1332–37. évi pápai tizedjegyzék említi Markaz plébániáját, mely a patai esperesi kerületbe tartozott. Az 1348. évi osztálylevél szerint az Aba nembeli Kompolthi ágból származó Imre siroki várnagy fiainak birtokában találjuk. A XIII-XV. században főleg a Kompolthi család gyakorolt itt földesúri jogokat.

Az 1547. évi adóösszeírás szerint lakói elszegényedtek és a török hódoltság alatt a falu teljesen elnéptelenedett, 1554-ben már az elpusztult helységek között szerepel és közel két évszázadig lakatlan volt.

1693-ban, mint puszta, báró Haller Samu birtoka.
 
Az újranépesítést 1742-ben báró Bossányi Gáspár földesúr hajtatta végre Gömör és Kishont megyei birtokairól, Klenóc, Hacsova és Pély nevű falvakból

A XIX. század első felében gróf Esterházy, báró Baldacci, gróf Draskovich, Ocskay, báró Orczy Lőrincz, Taródy, Halasy Károly, továbbá az Orczy és a Perlaky családok bírtak itt földesúri joggal.

A XIX. és a XX. század fordulója után a falu határában korszerű művelésű nagy uradalmi birtokok alakultak ki. A XX. század elején a helység legnagyobb birtokosa Grüssner Mór Salamon, kinek 2000 hold kiterjedésű birtoka volt. Itt is és az Erlach-féle birtokokon is zömmel markazi szőlőművelő munkások dolgoztak.