Hungarian English German

Számláló

mod_vvisit_counterMa42
mod_vvisit_counterTegnap44
mod_vvisit_counterA héten137
mod_vvisit_counterA hónapban881
mod_vvisit_counterÖssesen218811

Ki olvas minket

Oldalainkat 1 vendég böngészi

Névnap

Ma 2024. március 28., csütörtök, Gedeon és Johanna napja van. Holnap Auguszta napja lesz.
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
Látnivalók Markaz közelében PDF Nyomtatás E-mail

Markazi tó


Az 1960-as évek elején hatalmas völgyzárógát építésével kezdték duzzasztani a Mátrából lesiető patakokat. A Markazi tó az ország egyik legnagyobb mesterséges tava, felülete 154 ha, 8,7 millió köbméter vizet tárol, legnagyobb mélysége 14-15 m. Kedvezően befolyásolja a mikroklímát, így a körülötte lévő szőlő termelést is.



Hegylábfelszín, kőtenger

Abasárt elhagyva Markaz felé közeledve észak kelet irányban felénk tárul az ország (egyik) legszebb hegylábfelszíne, mely főleg a miocén kori vulkáni tevékenység eredménye. A hegylábfelszín előterében a Tatármező fölött, Serpenyő elnevezéssel, több nagy kiterjedésű periglaciális kőtenger található. A kőtenger egyedülálló jelenség az országban. Keletkezése az utolsó két jégkorszak közötti periglaciális időszakra tehető. A hatalmas göbölyű kövek kb. 10 000 évvel ezelőtti moréna jég előtt mozogva, a jégsapka visszahúzódásával maradtak a mai helyükön.  



Markazi vár

A községtől északnyugatra fekvő Hegyes-hegy déli nyúlványán, a Várbércen találjuk a markazi vár romjait.  A várról kevés információ maradt fenn. Valószínű, hogy a tatárjárás után meginduló nagy várépítkezés során a XIV. sz. első felében, vagy még valamivel később épült. Korai története is minden bizonnyal a Kompolthi családhoz kapcsolódik, akik Markaz környékén már a XIII. században birtokokat szereztek. 
A vár az Eger környéki egyik fiókvár szerepét töltötte be a Sirok, Kisnána, Kanázsvár, Oroszlánvár, Markaz, Benevár, Tari vár vonalon.

A vár a török hódoltság idején elpusztult, funkcióját elvesztette.
Jelenleg a keleti fal maradt meg legépebben, mintegy 9 m magas. Nyugati fala 1,8 m vastag, s a század 30-as éveiben még majdnem 1,5 m magasságú volt. A déli falon nagy törések vannak, az északi pedig csaknem teljesen elpusztult, maradványait nagy omladékréteg takarja.

A vár legendáját Balogh Béni Markazi galambok című műve dolgozza fel.



Tarjánka patak

A Tarjánka patak áttörési völgye a szűk andezit, andezittufa sziklák között különleges természeti jelenség az országban. Markaz és Domoszló közt délről észak irányban megközelíthető szűk szurdokvölgyhöz érünk. A szurdokvölgy aljában egészen a z 1950-es évek végéig egy kétszintes kastély állt, melyet a század elején építettek. A figyelmes túrázó maradványaiban felfedezheti még a kastély hatalmas fürdőmedencéjét és angolparkját. Északi irányban haladva egy a 60-as évekbeli kőbányát találunk, majd hirtelen a szurdokvölgyben találjuk magunkat. A szűk 1-2 méter széles, 7-8 méter magas kanyon-szerű völgy - egészen az Alső-tarjánkai vadászházig tart, ahol a völgy kiszélesedik -  egyedülálló emléket nyújt az erre túrázók részére az év minden időszakában.